Download English Language Questions with Answers

Download the PDF of the document based on the CTET 2021 exam memory: Central Teacher Eligibility Test (CTET) 2021 The CBSE exam is conducted in online mode until 1 p.m.th January 2022 for Primary (Test-1) and Upper Primary Levels. To crack the CTET 2021 exam, candidates need to practice the memory-based questions from different sections of the exam. It will help them improve their speed to attempt the maximum number of questions in the minimum amount of time with precision.

Let’s take a look at the important memory-based questions covered in the CTET 2021 exam.

Memory-based English Language Questions from the CTET 2021 Exam with Answers

Address (Q. No. 1-8): Please read the following passage carefully and answer the questions by selecting the most appropriate option:

Fried dough has been made all over the world. Dutch settlers who brought apple and cream pies, cookies, and cobbler to the New World also introduced donuts. Their donuts were called olykoeks, or oily cakes, sweet dumplings fried in pork fat. The first donuts were often filled with apples, prunes, or raisins. The name “donut” may refer to nuts placed in the middle of the dumpling to avoid a raw center or possibly “dough knots,” another popular shape for olykoeks. Today, “donut” and “donut” are used interchangeably.

There are three stories about why donuts have holes in the center. In 1847, Elizabeth Gregory was known for making a very fine olykoek with a hint of nutmeg and a hazelnut or walnut filling. His son, Hanson Crockett Gregory, was a 16-year-old sailor who invented the donut hole.

One story says that on June 22, 1847, Captain Gregory’s ship suffered a sudden storm. He impaled the donut like lightning on the steering wheel to keep his hands free. The radius punched a hole in the raw center of the donut. Captain Gregory liked donuts better that way, and the donut hole was born.

In the second story, he didn’t like nuts, so he took them out and ordered the ship’s cook to remove the centers from the donuts.

The third version comes from an interview with Captain Gregory in the Washington Post. Gregory did not like the greasiness of donuts twisted in various ways, or the raw center of normal donuts. Suddenly he had the idea of ​​poking a hole out of the ship’s tin pepper box. When he got home, he taught his mother this new donut trick.

Drilling a hole increased the area exposed to the hot oil and removed the raw center.

Here’s part of the interview with Captain Gregory, 85:

“In those days, we used to cut donuts in a diamond shape, and also in long strips, folded in half and then twisted. I don’t think we called them donuts back then, they were just ‘fried cakes’ and’ tornadoes.

“Well sir, they used to fry everything around the edges, but when I was done with the edges, the inside was all raw batter. And tornadoes used to suck up all the fat right where they folded, and they were hard on digestion.”

“Well, I say to myself, ‘Why wouldn’t a space inside solve the difficulty?’ At first I thought I would take one of the strips and roll it up, then I got an inspiration, a great inspiration. I took the lid off the ship’s tin pepper shaker and … cut in the middle of that donut the first hole ever seen by! mortal eyes! “

“Well sir, those donuts were the best I’ve ever had. No more indigestion, no more greasy plumb bobs, just well-made and deep-fried donuts. “

1. What does the word “introduced” mean in the second sentence of the passage?

  1. Done
  2. Discovered
  3. Brought to a new place
  4. Fought

Answer: c)

Explanation: The first line of the passage clearly says that the Dutch settlers who brought apple and cream pies, cookies and cobbler to the New World also introduced donuts.

2. What inspired Captain Gregory?

  1. The idea of ​​setting up a bakery.
  2. I wanted to think of a new name for the donuts.
  3. The idea of ​​poking a hole in the center of the donut.
  4. The idea that I could put filling in the donut.

Answer: c)

Explanation: According to the passage, on June 22, 1847, Captain Gregory’s ship suffered a sudden storm. He impaled the donut like lightning on the steering wheel to keep his hands free. The radius punched a hole in the raw center of the donut. Captain Gregory liked donuts better that way, and the donut hole was born.

3. Which of the following was NOT a nickname for donuts as described by Captain Gregory?

  1. Olykoeks
  2. Fried cakes
  3. Greasy leads
  4. Twisters

Answer to)

Explanation: Dutch donuts were called olykoeks, or oily cakes, sweet dumplings fried in pork fat.

4. Why do you think the Washington Post interviewed Captain Gregory?

  1. They wanted to know how the “donut hole” came about.
  2. They wanted to know the places he had sailed to.
  3. They believed someone else invented the donut hole.
  4. They were interested to know why donuts were so greasy.

Answer to)

Explanation: The third version of the “donut hole” story comes from an interview with Captain Gregory in the Washington Post.

5. Donuts were originally made with walnuts in the center to:

  1. Make the donuts easier to fry.
  2. Make sure the center is fully cooked.
  3. Make the donuts tasteless.
  4. Make the donuts less oily.

Answer: b)

Explanation: According to the passage, the first donuts were often filled with apples, prunes, or raisins. The name “donut” can refer to the nuts that are placed in the middle of the dumpling to prevent the center from cooking.

6. Which of the following was not introduced by the Dutch?

  1. Cookies
  2. Ice cream
  3. Shoemaker
  4. Cream cakes

Answer: b)

Explanation: According to the passage, Dutch settlers who brought apple and cream pies, cookies, and cobbler to the New World also introduced donuts.

7. Which of the following statements is definitely TRUE about donut holes?

  1. The donut hole was invented inside a pepper shaker.
  2. The donut hole was invented by a sailor.
  3. The donut hole was invented as a result of a severe storm at sea.
  4. The donut hole was invented to make it taste better.

Answer: b)

Explanation: According to the passage, in 1847, Elizabeth Gregory was known for making a very fine Olykoek with a hint of nutmeg and a filler of hazelnuts or walnuts. His son, Hanson Crockett Gregory, was a 16-year-old sailor who invented the donut hole.

8. What could be the title of this passage?

  1. The First Bakery
  2. Donuts around the world
  3. How the donut changed over time
  4. Nicknames for Donuts

Answer: c)

Explanation: The entire passage speaks of the transitions that occurred in the form and methods of making donuts. Therefore, the appropriate title for the passage might be “How the donut changed over time.”

Address (Q. No. 9-15): Read the given poem and answer the questions that continue by selecting the most appropriate option.

The cardboard shows me how it was

When the two cousins ​​went to row

Each one holding one of my mother’s hands,

And she the big girl, about twelve years or so.

The three of them stood still to smile through their hair.

To the guy with the camera, a sweet face

From my mother, that was before I was born

And the sea, which seems to have changed less

He washed his terribly transitory feet.

Some twenty thirty years later

She would laugh at the snapshot.

“See Betty and Dolly,” it read,

“And look how they dressed us for the beach.”

The vacations at sea were his past, mine is his laugh.

They both feel ironic with the laborious ease of loss

Now she’s been dead for almost as many years as that girl lived.

And of this circumstance there is nothing to say at all,

His silence is hushed.

-Shirley Toulson

9. What does the word ‘cardboard’ denote in the poem?

  1. A photo frame
  2. A photographer
  3. A camera
  4. A book

Answer: b)

Explanation: “Cardboard” refers only to the photograph. In the past, photographs used to be affixed to cardboard and hung on the wall for all to see.

10. What has the camera captured?

  1. The happy moment of the poet since his childhood.
  2. A happy moment for the poet and his mother.
  3. A happy moment of the father and mother of the poet.
  4. A happy moment of the childhood of the poet’s mother.

Answer: d)

Explanation: The camera has captured some happy moments from the childhood of the poet’s mother. It was a scene taken from a beach where he had gone with his cousins ​​and his uncle on vacation to the sea. The girls were paddling in the water.

11. What has not changed over the years?

  1. The feelings of the poet
  2. Sea in photography
  3. The poet’s mother in the photograph.
  4. None of the above

Answer: b)

Explanation: The sea has not changed over the years. It remains the same. The sea symbolizes eternity.

12. What is the meaning of the line “Both are ironic with the laborious ease of loss”?

  1. The poet’s laugh is gone now.
  2. Poet’s mother no longer exists.
  3. The poet’s vacation is in the past now.
  4. Poet’s mother has stopped laughing now.

Answer: b)

Explanation: ‘Both’ refers to vacations at sea as remembered by his mother and the poet by remembering his mother’s smiling face. They both now belong to the past. His mother no longer exists.

13. What does “this circumstance” refer to?

  1. The pain that will befall the poet in the future due to the death of his mother.
  2. Past situation of the poet of feeling pain for the death of his mother.
  3. Current situation of the poet of feeling pain for the death of his mother.
  4. Current situation of the poet’s happiness.

Answer: c)

Explanation: ‘This circumstance’ refers to the circumstance in which the photo was taken.

14. The poet’s mother laughed at the snapshot. What did this laugh indicate?

  1. Being sarcastic
  2. Be nostalgic
  3. Be tragic
  4. Be unhappy

Answer: b)

Explanation: This laugh indicates that she remembers her past. He looked back at his childhood longingly and remembered the innocent joys of his childhood days.

15. The three stanzas represent three different phases. What are they?

  1. Three different phases of the poet’s maternal life.
  2. Three different phases in the life of the poet.
  3. Three different phases of the poet’s paternal life.
  4. Three different phases in the life of the poet’s friend.

Answer to)

Explanation: The three stanzas represent three different phases. The first stanza refers to the childhood of the poet’s mother. The second stanza refers to the poet’s childhood when his mother was an adult. The last stanza refers to the adulthood of the poet when she is not with her mother.

.

Leave a Comment