Sponsored

Download Mathematics Questions with Answers

Sponsored

Download the PDF of the document based on the CTET 2021 exam memory: Central Teacher Eligibility Test (CTET) 2021 The CBSE exam is conducted in online mode until 1 p.m.th January 2022 for Primary (Test-1) and Upper Primary Levels. To crack the CTET 2021 exam, candidates need to practice the memory-based questions from different sections of the exam. It will help them improve their speed to attempt the maximum number of questions in the minimum amount of time with precision.

Let’s take a look at the important memory-based questions covered in the CTET 2021 exam.

CTET 2021 Exam Memory-Based Math Questions with Answers

one. The number of boys and girls in a university is in a ratio of 3: 2. If 20% of the boys and 25% of the girls are adults, the percentage of students, who are not adults, is

  1. 58%
  2. 60 (1/5)%
  3. 78%
  4. 83 (1/3)%

Answer: (C)

Explanation: Let 100 be the total number of boys and girls

Boys: Girls = 3: 2 -> Sum of ratio terms = 3 + 2 = 5

Number of children = 100 x (3/5) = 60

and number of girls = 100 x (2/5) = 40

The number of adults = (60 x 20) / 100 + (40 x 25) / 100 = 12 + 10 = 22

The number of non-adults = 100-22 = 78

Percentage of students who are not adults = 78%

two. P, Q, R are used to do work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of the job and Q and R together finished 8/23 of the job. Q’s salary, in rupees, is-

  1. 2850
  2. 3750
  3. 2750
  4. 1000

Answer: (D)

Explanation: Work done by Q = 19/23 + 8/23 – 1 = 4/23

We know Salary from Q = 4/23 × 5750

= Rs. 1000

3. A boy and a girl fill a cistern with water. The boy pours 4 liters of water every 3 minutes and the girl 3 liters every 4 minutes. How long does it take to fill 100 liters of water in the cistern?

  1. 36 minutes
  2. 42 minutes
  3. 48 minutes
  4. 44 minutes

Answer: (C)

Explanation: Water filled for 1 child in 1 min = 4/3 liters and filled with water for 1 girl 1 min = ¾ liters. In 1 min. Water filled by both = 25/12 liters. Time needed to fill 100 liters = 100 x (12/25) = 48 min

Four. A bottle contains a mixture of 2 liquids A and B in a 4: 1 ratio. When 10 liters are taken out of the mixture and 10 liters of liquid B are poured into the bottle, the ratio becomes 2: 3. How many liters of liquid A were in the bottle?

  1. 17 liters
  2. 16 liters
  3. 18 liters
  4. 15 liters

Answer: (B)

Explanation: In the original mixture,% liquid B = 1 / (4 + 1) × 100 = 20%

In the resulting mixture,% liquid B = 3 / (2 + 3) × 100 = 60%

The replacement is done with liquid B, so the% of B in the second mix = 100%

Then, by the accusation method:

PDF of the CTET 2021 memory-based document: Download math questions with answers

The ratio in which the first and second mixes should be added is 1: 1. It implies that the reduced amount of the first mix and the second mix and the amount of mix B to be added are the same.

Total mix = 10 + 10 = 20 liters.

and liquid A = (20/5) 4 = 16 liters

Directions (5-7): What should the question mark (?) Replace in the following series of numbers?

5. 4, 24, 120, 480, 1440, 2880 ,?

  1. 3600
  2. 4800
  3. 2880
  4. 5760

Answer: (C)

Explanation: The terms are multiplied by 6, 5, 4, 3, and so on.

6. 11, 23, 48, 99, 202, 409 ,?

  1. 818
  2. 820
  3. 824
  4. 832

Answer: (C)

Explanation: 23 = 11 × 2 + 1; 48 = 23 × 2 + 2; 99 = 48 × 2 + 3; 202 = 99 × 2 + 4; and so.

7. 11, 17, 23, 31, 41, 47 ,?

  1. 51
  2. 59
  3. 61
  4. 67

Answer: (B)

Explanation: All numbers are prime numbers and a prime number is missing between any pair of consecutive terms.

8. On a test, 34% of the students failed in math and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both subjects, find the percentage of students who passed in both subjects.

  1. 40%
  2. 41%
  3. 43%
  4. 44%

Answer: (D)

Explanation: Failed math, n (1) = 34

Failed in English, n (2) = 42

n (AUB) = n (1) + n (2) – n (A∩ B)

= 34 + 42-20 = 56

Failed in one or both subjects has 56

Percentage passed = (100−56)% = 44%

9. Two trains of equal length circulate in parallel lines in the same directions at a speed of 92 km / h and 72 km / h respectively. The fastest train transitions to the slowest train in 54 seconds. The length of each train is

  1. 500 m.
  2. 180 m.
  3. 150 m.
  4. 240 m.

Answer: (C)

Explanation: Speed ​​of the fastest train relative to the slowest train

= (92 – 72) km / h = 20 km / h

= 20 × (5/18) = 50/9 m / s

Distance traveled in 54 seconds = (50/9) X 54 m = 300 m

2 (length of each train) = 300 m

length of each train = 150 m

10. 4 men can complete a job in 2 days. 4 women can complete the same job in 4 days, while 5 children can complete the same job in 4 days. If 2 men, 4 women and 10 children work together, in how many days can the job be completed?

  1. 1 day
  2. 3 days
  3. 2 days
  4. 4 days

Answer: (to)

Explanation: 4 M × 2 = 4 W × 4 = 5 C × 4

2 M = 4 W = 5 C

4 W × 4 = 16 W × 1 = 1 day

eleven. If a: 5 = b: 7 = c: 8, then (a + b + c) / a is equal to

  1. two
  2. 4
  3. 7
  4. 1/4

Answer: (B)

Explanation: Given, a: 5 = b: 7 = c: 8

Let a / 5 = b / 7 = c / 8 = k

So, a = 5k, b = 7k, c = 8k

Now, (a + b + c) / a = k (5 + 7 + 8) / 5k = 4

12. A man paddles at 5 km / h in calm water. If the river runs at 1 km / h, it will take you 75 minutes to paddle to a spot and back. How is the place?

  1. 5 km
  2. 3 km
  3. 4 km
  4. 5 km

Answer: (B)

Explanation: X / (5 + 1) + X / (5-1) = 75/60

or, X / 6 + X / 4 = 5/4

4x + 6 x / 24 = 5/4

10 times = 30

x = 3 km

13. 7,500 are borrowed from CI at a rate of 2% for the first year, 4% for the second year, and 5% for the third year. The amount to be paid after 3 years will be

  1. 8235.00
  2. 8,432.00
  3. 8520.20
  4. 8353.80

Answer: (D)

Explanation: Quantity = P (1 + r1 / 100) (1 + r2 / 100) (1 + r3 / 100)

= Rs. 8353.80

14. Imran borrowed a sum of money from Jayant at a simple interest rate of 8% per year for the first four years, 10% per year for the next six years, and 12% per year for the period after 10 years. If you pay a total of Rs. 12,160 as interest only at the end of 15 years, how much did you borrow?

  1. 8000
  2. 10,000
  3. 12,000
  4. 9,000

Answer: (to)

Explanation: Let the principal = Rs. P

(P x 8 x 4) / 100 + (P x 10 x 6) / 100 + (P x 12 x 5) / 100 = 12160

152P = 12160 × 100

P = (12 160 X 100) / (152) = Rs. 8000

15. The question below consists of a question and two statements numbered I and II listed below. You must decide whether the data provided in the statements is sufficient to answer the questions. Give answer –

  1. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.
  2. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.
  3. If the data from statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. If the data in statements I and II together are necessary to answer the question.

Question: Which of the integers a, b, c, d, and e are odd?

  1. a, b, c, d, and e are consecutive integers.
  2. C is an even integer.

Answer: (D)

Explanation: With the help of statements I and II using together, the odd number of a, b, c, d and e can be found.

.

Leave a Comment